Hvordan evaluere din egen ytelse

Det er åpenbart i din beste interesse å ta en titt på resultatene dine før sjefen din gjør det. Du må også kunne vurdere deg selv fra sjefens synspunkt. Kanskje du kan forstå deg på en som gikk hjem 10 minutter for tidlig på en fredag, men sjefen din? Følgende trinn vil hjelpe deg med å hjelpe deg selv.

Sjekk holdningen din

Holdning er svært viktig. Å gjøre arbeidet riktig er bare en del av ligningen. Den andre delen er holdningen din. Kommer du sent, går hjem tidlig, bruker du tid på å snakke med venner i stedet for å jobbe, kler du deg upassende eller er du frekk mot medarbeidere mennesker? Noen av disse tingene vil gi deg et omdømme som noen med en dårlig holdning. Du kan lese mer om holdninger på jobb her.

Behold dokumenter

Det er viktig å beholde kopier av alle dokumenter som direkte eller indirekte gir en indikasjon på ytelsesnivået ditt. Dette kan være brev, notater, rapporter, forslag eller e-post utskrifter som gir noen anelse om din deltagelse i avdelings aktivitet. Sørg for å holde oversikt over eventuelle anledninger når du kan ha overskredet forventningene eller gjort noe ekstra. Historikken vil være nyttig hvis du trenger å forsvare deg mot en negativ anmeldelse fra sjefen, eller som dokumentasjon når du ber om en høyere stilling eller høyere lønn. Det er også nyttig for å oppdatere CV-en din slik at du er klar for en eventuell ny jobb.

Få tilbakemelding fra andre

Ekspertene er enige om at å få tilbakemeldinger fra andre kilder er svært viktig for din egen evaluering. Spør noen venner du stoler på om de er enige med evalueringen. Eller spør noen i organisasjonen som åpenbart gjør en god jobb, og er godt respektert; kanskje noen fra en annen avdeling. Fortell dem at du ikke fisker etter komplimenter, men at du ser etter en ærlig vurdering.

Fjern svakhetene dine

Når du identifiserer svakhetene dine, bør du utvikle en strategi for å eliminere svakheten. Hvis du allerede har gjort dette, vil du være langt foran alle andre. Skriv ned hva du har gjort for å forbedre disse områdene, og hva resultatene av din innsats har vært. Under den formelle ytelses evalueringen kan du vise veileder hva du har gjort. Veilederen din vil være svært fornøyd med at du har gått så langt på egenhånd.

Vær en lagspiller

Vær en lagspiller og ikke en uavhengig ansatt, du må forstå dynamikken i gruppen. Hvis du ikke er en lagspiller, vil du bli kastet ut av gruppen eller få en mindre viktig rolle neste gang. Nykommere til en arbeidsplass godtas ikke automatisk som en del av gruppen. Gruppen må gjenoppdage hvordan man jobber sammen. Hver arbeidsplass har “uskrevne regler”, forventninger som ikke vises noe sted skriftlig, men som folk må følge for å bli akseptert som en del av teamet. Å bli en en akseptert del av teamet er avhengig av bra samspill og kommunikasjon.

Planlegg fremover

Tenk fremover til der du ønsker å være i organisasjonen eller i din karriere. Se etter måter å øke ansvaret ditt. Hvis du ikke er opptatt, ta initiativ og finn ut hvordan du kan få noen nye ferdigheter. Se etter folk som er opptatt og spør om du kan hjelpe til med deres prosjekt. Ha en utviklingsplan for deg selv og la din veileder få vite om dine interesser.